Meer over mij als psycholoog
Mijn naam is Dana Cools en ik ben klinisch psycholoog met een bijzondere expertise in de behandeling van eetproblemen, variërend van emotie-eten en verstoord eetgedrag tot eetstoornissen. Dankzij mijn eerdere werkervaring als diëtiste, waarin ik mensen begeleidde met een complexe relatie tot eten en hun lichaam, heb ik een diepgaand begrip van deze problematiek. Daarnaast heb ik een postgraduaat in diabeteseducatie en ben ik gespecialiseerd in de combinatie van eetstoornissen en diabetes. Deze dubbele expertise stelt mij in staat om cliënten met overlappende problemen op een holistische en geïntegreerde manier te ondersteunen.
Naast de behandeling van eetstoornissen begeleid ik ook mensen die worstelen met onderliggende (transdiagnostische) problemen, zoals perfectionisme, (faal)angst, verhoogde gevoeligheid, overweldigende emoties en een laag zelfbeeld.
Wat mij bijzonder maakt als therapeut is mijn persoonlijke ervaring met een eetstoornisverleden. Vanuit deze ervaring begrijp ik hoe moedig de stap naar hulpverlening kan zijn. Misschien heb jij, net zoals ik ooit, je moeilijkheden lang geminimaliseerd of zelfs ontkend. Mogelijk heb je al veel geprobeerd en ben je intussen ontmoedigd geraakt. Wat je verhaal ook is, ik bied je graag de ruimte en veiligheid om het te durven delen. Mijn benadering is warm, persoonlijk en afgestemd op jouw unieke behoeften.
Ik kijk ernaar uit om samen met jou te werken aan een positieve verandering in je leven.
Werkwijze
Ik werk vanuit een hoopvol perspectief en een diep vertrouwen in jouw potentieel. Hierbij focus ik niet enkel op problemen en moeilijkheden. Samen met jou ga ik op zoek naar jouw persoonlijke bronnen van kracht, steun en naar betekenisvolle relaties die je energie geven. Deze elementen ondersteunen je in het omgaan met de moeilijkheden, pijn en ongemakken in je leven.
Elk traject begint met een kennismakingsgesprek waarin jij de ruimte krijgt om je verhaal te vertellen. We kijken samen naar jouw hulpvraag en verwachtingen. Als tijdens het kennismakingsgesprek blijkt dat mijn manier van werken niet aansluit bij datgene wat jij nodig hebt, denk ik graag met je mee over een passende doorverwijzing.
Na de kennismakingsfase stellen we samen een behandelplan op. We plannen regelmatige momenten in om het traject te bespreken en evalueren. Deze evaluatiemomenten zijn essentieel om te bepalen of we op de juiste weg zitten en waar nodig aanpassingen te maken zodoende jou zo optimaal mogelijk te kunnen ondersteunen in jouw herstelproces.
In mijn begeleiding maak ik gebruik van een breed scala aan methoden om jou te ondersteunen. Dit omvat onder andere psycho-educatie, (familie)opstellingen, ervaringsgerichte oefeningen, creatieve oefeningen, illustraties en verdiepende reflectie door middel van metaforen, inspirerende teksten, poëzie en geleide meditatie gebaseerd op Mindful-zelfcompassietraining (MSC). Samen kiezen we de methoden die het beste bij jou passen. Tijdens de sessies bied ik inzichten, handvaten en praktische oefeningen die je thuis kunt toepassen. In de volgende sessies bespreken we hoe dit is verlopen en welke verdere stappen we kunnen nemen.
Kwaliteit van zorg door supervisie
Als klinisch psycholoog hecht ik veel waarde aan de kwaliteit van mijn dienstverlening. Om ervoor te zorgen dat ik jou de best mogelijke zorg bied, volg ik regelmatig supervisie bij ervaren collega’s. Supervisie helpt me om kritisch naar mijn eigen handelen te kijken en draagt bij aan een beter begrip van mijn eigen sterktes en valkuilen. Door feedback en reflectie tijdens supervisie kan ik mijn vaardigheden verder ontwikkelen en verfijnen. Met een dieper inzicht in mezelf en mijn methoden kan ik jou effectiever ondersteunen en betere zorg bieden.
In sommige gevallen kan het nuttig zijn om tijdens consultaties audio- of video-opnames te maken. Dit gebeurt uiteraard alleen met jouw geïnformeerde toestemming. Deze opnames worden uitsluitend gebruikt voor supervisiedoeleinden en worden strikt vertrouwelijk behandeld. Je hebt altijd de vrijheid om deelname aan deze opnames te weigeren zonder enige gevolgen voor jouw behandeling. Jouw comfort, gevoel van veiligheid en vertrouwen zijn voor mij het allerbelangrijkst.
Tarieven
Intake: 90 euro
Duurtiijd: 60 – 80 min.
Tijdens dit gesprek leren we elkaar kennen:
- Ik neem de tijd om te luisteren naar jouw verhaal: het parcours dat je afgelegd hebt en welke behoeften je nu hebt.
- Jij maakt kennis met mijn werkwijze.
Opvolggesprek: 80 euro
Duurtijd: 60 min.
Annuleren of verplaatsen van een sessie kan kosteloos tot 48 uur voor aanvang. Als tijdstip van annulatie geldt het tijdstip dat praktijk Santee de annulatie ontvangt per e-mail, telefoon (gsm) of voicemail.
Latere annulaties of wanneer de cliënt niet komt opdagen worden verrekend met een forfaitaire vergoeding van 50 euro.
Terugbetaling
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling. Een samenvattend overzichtsdocument vind je terug op vlaamspatientenplatform.be.