Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.
– Viktor E. Frankl
Een beetje uitleg...
De quote van Viktor E. Frankl benadrukt het belang van de ruimte tussen wat ons overkomt en hoe we daarop reageren. Dit concept sluit perfect aan bij de principes van Mindful Zelfcompassie (MSC) programma, een training ontwikkeld door Christopher K. Germer, PhD, een leider in de integratie van mindfulness en psychotherapie, en Kristin Neff, PhD, een pionier op het gebied van zelfcompassie. MSC combineert de vaardigheden van mindfulness en zelfcompassie, en biedt een krachtig hulpmiddel voor emotionele veerkracht. Het programma omvat psycho-educatie, meditaties en informele zelfcompassie-oefeningen die zijn ontworpen om in het dagelijks leven te worden gebruikt.
De toolbox aan vaardigheden die je aangereikt krijgt, helpt je om te gaan met de uitdagingen van het leven. Door mindfulness leren we die ruimte tussen stimulus en respons te herkennen en te benutten. We krijgen de kans om bewust te kiezen hoe we reageren, in plaats van automatisch te reageren vanuit gewoonte of zelfkritiek. Dit bewustzijn opent de deur naar groei en vrijheid, zoals Frankl beschrijft. Zelfcompassie (héél verschillend van zelfmedelijden) biedt daarbij een ondersteunende en helende benadering. Zelfcompassie moedigt ons namelijk aan om onszelf met vriendelijkheid en zorg te behandelen, vooral in tijden van moeilijkheden. Door mindfulness en zelfcompassie in ons leven te integreren, creëren we ruimte voor herstel en persoonlijke groei. Je leert je kwetsuren niet alleen te zien als bronnen van pijn, maar ook als mogelijkheden voor groei en transformatie.
Door MSC leer je:
- zelfcompassie-oefeningen op te bouwen en toe te passen die je helpen om emotionele kwetsuren te helen, je te ondersteunen en te motiveren.
- De neiging te herkennen om op lijden te reageren met zelfkritiek, waardoor je lijden alleen maar vergroot.
- Moment-tot-moment bewustzijn te versterken, vooral in de context van moeilijke situaties en emoties.
- Bewustzijn en zelfcompassie te gebruiken om moeilijke relaties te transformeren.
- Dankbaarheid te beoefenen om de impact van de negativiteitsbias (= onze automatische neiging om te focussen op het negatieve) te verminderen.
- Je persoonlijke waarden te verduidelijken en te leren jezelf te oriënteren ter ondersteuning van die waarden.
- ‘Pocket practices‘ voor zelfcompassie ‘on-the-go’ te ontwikkelen.
- Je comfort en gemak met meditatie te verbeteren.
Duizenden academische artikelen over zelfcompassie wijzen op de transformerende kracht van het ontmoeten van onze pijn met vriendelijkheid.
Zelfcompassie verbetert het welzijn en het doorzettingsvermogen.
Werkwijze
Het is een 10-weekse cursus die is ontworpen om deelnemers te helpen oude wonden op nieuwe manieren te benaderen, praktische vaardigheden te ontwikkelen en het emotionele vermogen te vergroten om nieuwe uitdagingen vanuit een positie van kracht aan te gaan. Gedurende 9 wekelijkse ervaringsgerichte lessen van 2,5 uur en een halve dag mini-retraite (3 uur), verken jij hoe je gewoonlijk reageert bij moeilijkheden in je leven en leer je om in plaats daarvan te reageren met dezelfde vriendelijkheid en compassie die je zou bieden aan een goede vriend/vriendin. Deze trainingen vinden plaats in groepsverband (minimum 6, maximum 12 personen), omdat dit een gevoel van ‘gedeelde menselijkheid’ faciliteert. Door iedere persoon, inclusief onszelf, te zien als een mens die vriendelijkheid en respect verdient, kunnen we een meer compassievolle en verbonden wereld creëren. Het gezamenlijk beoefenen van mindfulness en zelfcompassie versterkt ons vermogen om met uitdagingen om te gaan en helpt ons te beseffen dat we niet alleen zijn in onze ervaringen. Samen kunnen we een cultuur van compassie en begrip bevorderen.
Geen eerdere meditatie ervaring nodig!
Maak kennis met mijn mede-begeleider: Charlotte
Met veel plezier stel ik jullie voor aan mijn hartsvriendin en mede-begeleider, Charlotte Van Hauwe. Bij de voorbereiding van deze training hoefde ik niet lang na te denken over wie ik als copiloot wou. Charlotte is werkelijk de belichaming van compassie en brengt een warme, ondersteunende aanwezigheid in onze sessies. Als trotse moeder van twee prachtige meisjes, weet zij als geen ander hoe belangrijk het is om met zachtheid en begrip naar jezelf en anderen te kijken.
Haar rol tijdens de MSC training is vooral ondersteunend. Bij emotionele momenten zal zij zorgen voor wat rust en persoonlijke aandacht. Haar empathische en zorgzame benadering helpt deelnemers om zich veilig en gesteund te voelen, waardoor jij optimaal kan profiteren van de training.
Met Charlotte aan mijn zijde ben ik ervan overtuigd dat we samen een veilige omgeving kunnen creëren en een transformerende ervaring kunnen bieden aan alle deelnemers.
How you grow
The bravest thing you can do
is be kind to yourself
when you feel
you deserve it
the least.
When you are imperfect
when you have failed.
When you are off track
out of whack
and flawed.
If you can find
that grain of kindness
for your most unlovable self
it will land
like blessed raindrops
on a parched plant.
And that my friend
is how you grow.
♥ Donna Ashworth ♥
Waar?
Kruiermuseum (Oud Gemeentehuis)
Vaartstraat 29
2490 Balen
Wanneer?
- Woensdag 9 oktober: 19u-21u30
- Donderdag 17 oktober: 19u-21u30
- Woensdag 23 oktober: 19u-21u30
- Donderdag 7 november: 19u-21u30
- Donderdag 14 november: 19u-21u30
- Zaterdag 23 november 9u30-12u
- Zaterdag 30 november: 9u-12u (retraite)
- Donderdag 5 december: 19u-21u30
- Donderdag 12 december: 19u-21u30
- Donderdag 19 december: 19u-21u30
Kostprijs
Deze training wordt georganiseerd binnen de conventie voor psychologische zorg. Dit betekent dat het grootste deel van de kosten worden verrekend via het RIZIV en dat je slechts een eigen bijdrage van 25 euro voor de volledige reeks van 10 sessies betaalt.
Inschrijving
Voor aanvang van de training vindt er een intakegesprek plaats. Dit gesprek is bedoeld om jouw persoonlijke doelen en verwachtingen te verkennen, en om te bepalen of het MSC-programma goed aansluit bij jouw behoeften. Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om vragen te stellen en meer te leren over de structuur en inhoud van de cursus. Het intakegesprek helpt ook om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin je je comfortabel voelt om te groeien en te leren.